Kosthold

Du er gjerne uening i noe av det som du leser her om kosthold.
Ikke døm noen for det at de har andre meninger en det du har. Du kan kanskje finne noe bra uanset på denne siden. Om ikke annet til ettertanke.

Se bloggen til lege Annette Drageland hun har laget et intervju med lege Erik Hexeberg
Det er litt reklame først.

Sjekk ut denne siden: Fredrik Nystrøm

Det kommer stadig ukritiske artikler i Norske medier om hvor eminent dagens kostholdsråd er. Mitt syn er at journalister stoler for mye på etablisemanget.
Det er sterke interesser som ønsker at de nåværende kostholdsråd beholdes.
Økonomiske interesser, politikk og prestisje står bak.
De tviholder på uttadert kunskap.
Dette går ut over vanlige folk som ikke har resurser ellet tid til å sette seg inn i sakene.
De som gjøre det, finner fort ut at det finnes mye kunnskap om dette tema blant eksperter og forskere som ikke blir betalt av legemidlelfirma eller offentlige instanstanser.

Et godt eksempel er den sterke sammenblandingen mellom LLH og Mils om forskning på kolesterol. Da bør man med en gang bli skeptisk til resultatet. I denne artikkelen i BT som du muligens må ha et abonement for å lese, hevdes det at høyt LDL er farlig. Ny kunskap om dette viser at LDL sier lite eller ingen ting om risikoen for hjerteinfarkt. Imidlertid vil et høyt CRP og et lavt HDL være en mere nøyaktig indikasjon for risiko for et hjerteinfarkt. Dette har vært kjent ganske lenge i enkelte fagkrester. BT skal ha kredit for at de har publisert denne gode artikikelen om kolesterol og mettet fett. Det som er synd er at til slutt kommer eksperten Egil Rettestøl og som en overdommer fastholder han de gamle uttaderte rådene.
Råd som har sin bakgunn i en hypotese og egentlig aldrig er bevist.
Sitat: – Kostholdsrådene kan ikke endres bare fordi noen kommer med en teori, om den er aldri så troverdig, påpeker Kjetil Retterstøl. Han er professor ved Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO. Sitat slutt. Min kommentar til dette er at det ikke er bare de mest ydmyke eksperter som evnet å ta til seg at de har tatt feil i mange år. Som et eksempel er på en ekspert som evner dette, viser jeg til denne youtube videoen med Tim Noakes.


har forskere i mange år prøvd å bevise at mettet er farlig. De har ikke lykkes med det synes jeg. Se denne artikkelen med Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöck

Man må spørre seg selv, hvorfor blir ny forskning ikke tatt inn i kostholdsrådene?
Forklaringen er enkel.
Legemiddelfirma ønsker å selge mest mulig av sine medisiner for å tjene penger. De har ikke noe interesse av at folk blir friskere uten medisin, da minsker salget og fortjenesten.
Det kan se ut som om de ønsker at folk som er syke skal gå på medisiner så lenge de lever.
Det er ikke lønsomt å gi gode råd om hva folk skal spise slik at de kan redusere medisinbruken.
Hold folk i live så lenge det er mulig, men sørg for at de er så syke som mulig. Det er vel ikke akkurat ondt ment, de gjør vel bare det som alle andre som driver med forretning gjør.
Det samme gjelder jo leger som ønsker pasienter de enkelt å greit kan skrive ut medisiner til og som da selvfølgelig må gå til hyppige kontroller for å bli kontrollert for mulige bivirkninger.

https://journals.lww.com/co-endocrinology/Fulltext/2023/02000/A_short_history_of_saturated_fat__the_making_and.10.aspx

Den nye boken til Legene Erik og Sofie Hexeberg: Nytt blikk på kolesterol,
er vi blitt lurt?
Har du lest den? Dersom legen din sier at du må benytte medisin for å redusere «kolesterlet»
Bergen offentlige bibliotek har 5 eksemplarer til utlån. De er pr. 20. mai 2022 til utlån og det er ventetid.

Nytt fra Nina Teicholz
Executive Director
The Nutrition Coalition

Nytt fra Tim Noakes

Advarsel: Denne siden https://veientilhelse.no/er ikke oppdatert når det gjelder råd om kosthold. Spesielt ikke når det gjelder rådet om mettett fett! Nå er du advart!

Siste nye om fett. Nå er det ikke grunn til å tvile lenger. Ta vare på din egen helse.

Du må selv velge de ekspertertene du ønsker å tro på. På denne siden finner du flere lenker til sider som kan være lurt å se nærmere på. Sannhet i dag kan være feil i morgen.
Vitenskapen om kosthold går langsomt framover.
Våre myndigheter ligger mer en 10 år etter forskningen. sier noen eksperter.

Andre hevder at kostholdsrådene er bassert på kulturelle, politiske og økonomiske interesser mer en på vitenskap.

Vi må huske på den menneskelige faktor.
Like barn leker best. Plukk dine medarbeidere fra den gruppen som er enig med deg.
Da slipper du å bli utfordret, men kan messe ditt budskap som du alltid har gjort.
Jeg gjør sikkert det samme.

Lavt LDL «kolesterol» = større risiko for å bli alvorlig syk av virussykdom?

Koronavirus og helse

USA guidline ready for change?

Dr. Seheult forskning om D vitamin og virus

Mer om fett: Leading Scientists Agree: Current Limits on Saturated Fats No Longer Justified 

Løsningen er enkel, men kan ikke benyttes fordi det strider mot de dårlige rådene som ekspertene på toppen tror på. Når er det igjen og igjen blir vist at rådene ikke fungerer, burde det ikke være vannskelig å se at det er rådene må justeres.
For meg er det uforståelig at de som skal hjelpe ikke er kommet lenger!
Du må selv ta ansvar for din egen helse så godt du kan! Finn gode kilder fra topp eksperter rundt kring i verden så kan du gjøre deg opp din egen mening. F.eks. Robert Lustig. (snart 10 millioner seere) Du finner også mer om dette tema på denne siden. Her er noen av rådene som noen eksperter mener er bedre!

  • Slutt å telle kalorier!
  • Slutt å advare mot mettet fett!
  • Slutt med alle lettprodukter!
  • Slutt med søte drikker!
  • Slutt med kaker og for mye brød!
  • Slutt med soyaoljer!
  • Lag mest mulig av maten selv!
  • Bruk ferske grønsaker, fisk, egg og kjøtt av god kvalitet.

Mer om metabolsk syndrom med Lars Bern

Debatten går videre: Berith Nordstrand og Jøran Hjelmeset i Norsk Ernæringsråd.

Bedre forskning med protokollartikler!

Hvordan gjør 40 menn det i denne studien.

Soyaolje er muligens ikke så bra.

Bare ser her:

Gratulerer med doktorgrad Vivian Lohmann Veum

Change in fat accumulation and metabolic risk parameters during weight loss.

Advarsel om denne filmen:

Se denne filmen som et eksepel på overforenkling av debatten om kolesterol. Det er for lenge siden vist at for høyt «kolesterol» for de fleste ikke sier noe om faren for hjerteinfarkt. Det du må vite er at denne filmen er laget av: MedXplore som er et medisinsk filmselskap som lager filmer på oppdrag fra medisinske selskap. De promoterer et legemiddel som muligens bare har marginal effekt for en liten gruppe mennesker. På denne siden finner du lenker til leger og forskere som har et mer nyansert syn på saken. Legen må gi deg god informasjon slik at du kan ta et kvalifisert valg om du vil ta kolesterolsenkende medisin. Spør legen om han eller hun vet forskjellen på relativ og absolutt risiko. Spør legen om hvor mange flere år du kan leve dersom du tar denne medisinen uten å bli syk. Det du skal være opptatt av er at du har lave triglyserider, høyt HDL og lavt CRP. Har du det, sier LDL svært lite om eventuell risiko mener noen eksperter.

Diabetes 1

Richard David Feinman svarer Dr. Heber!

Hvorfor følger ikke de Amerikanske kostholdsrådgiverne vitenskapen?
Gjentar de tidligere feil? Her er en PDF versjon av innlegget som er skrevet av Nina Teicholz .

Nordmenn reduserer sukkerforbruket

Harvardprofessorn i medicin Arnold Seymour Relman som länge var chefredaktör för den ansedda medicinska tidskriften The New England Journal of Medicine (NEJM) menar att läkaryrket är köpt av läkemedelsindustrin, inte bara när det gäller medicinsk praxis, utan även när det gäller utbildningen och forskningen. De akademiska institutionerna i detta land tillåter sig att vara läkemedelsindustrins betalda agenter.

https://caluna.no/siste/britiske-spesialister-krever-gransking-av-kolesterolsenkende-medisin

Dr. Aseem Malhotra om kolesterol medisin.

Er rødt kjøtt farlig? Kanskje du får et litt mer nyansert syn etter å ha lest dette dette fra dietdoctor.com

Cracking the Cholesterol Myth: How Statins Harm The Body and Mind

Dansk studie: Reduksjon av karbohydratintaket bedrer blodsukkerreguleringen hos diabetikere.

Praktiserende psykiater dr. Georgia Ede har sett fordlene for psykisk helse hos sine pasienter ved å minske karbohydratintaket.

Ann Fernholm snakker her om blant annet diabetes og alergier.

Sterke ord fra Erik Hörstadius august 2019
Her er en kopi av artikkelen

Dersom du studerer til lege bør du sette deg inn i pure studien, den finner du her!

Det amerikanske forsvaret , hva eksperimenterer de med når det gjelder kosthold.

Hvor ofte har du ikke hørt om 5 om dagen av frukt og grønnsaker er sunt. Hvem fant på utrykket og er det vitenskapelig bevist at disse rådene er bra for helsen.
Vel, her kan du lese hva Dr. Zoë Harcombe mener om den saken. Hun hevder at det ikke er vitenskapelig bevist at det er store fordeler med å spise fem om dagen! Hva tror du?

Allerede i 2004 sto denne artikkelen i Tidskriftetet den Norske legeforening.

Gå ned i vekt med mer fett og mindre karbohydrater!!!

Hemmmelighold av Minnesota Coronary Experiment fordi resultatet ikke passet med teorien. Det vil si at de som spiste mye soyaolje fikk et lavere «kolesterol» men døde tidligere en de som spiste vanlig mat med mettett fett. Se her! Da er det rart at Mills fremdeles holder fast ved at det er et mål å redusere LDL , «kollesterolet». Det kan da ikke være bra å dø tidligere med et korrigert «kolesterol» enn å leve lenger med et ubehandlet «kolesterol» som er det som er normalt for kroppen din.

Ta hensyn til dette når du leter etter svar på hva som kan være sunn mat!
imidlertid kan man på dette nettstedet se at det anbefalles å spise soya.
Det er etter det jeg vet ikke særlig lurt fordi soya inneholder mye omega 6 oljer.

De amerikanske helsemyndigheter advarer mot kolesterol medisin? Selv om de advarer mot medisinen anbefaller de at man skal ta den allikevel. Det er ikke lett å velge mellom pest eller kolera!

Grovt brød = mer gluten?

Australske politikere vil endre rådene!

Litt om karbohydrater!

WHO viser til en Cochrane meta-analyse som bevis for at mettet fett er farlig? Studien viser imidlertid at det ikke var noen signifikant effekt av å redusere mettet fett for å forhindre:
Total dødelighet
CVD dødelighet
Myocardial infarction
Non fatal myocardial infarction
Slag
Coronary hjertesykdoms tilfeller
Coronary hjertesykdoms død

Hooper L. Martin

Magesyre: for lite eller for mye. Les hva Jens Veiersted sier om dette!

Mer fra Caluna

En lang artikkel om kalorier. Her er også en kortfilm om tema : kalori

Tror du at overvekt er årsak til diabetes 2?
– Nei. Den egentlige årsak er knyttet til insulin, sier ernæringsterapeutene Helén og Nina.

Til kamp mot diabetes til kamp mot sukker!

Det amerikanske diabetesforbund har nå funnet den beste behandlingen for diabetes= redusere karbohydratinntaket. Det gir det beste resultat.


Leger som bruker mat som medisin. Her er en liste: dietdoctor

Ann Fernholm om mat til små barn

Hyperkolesterolemi mindre farlig en antatt ?

Barn og mat igjen!

Test av lavkarbokosthold for å prestere bedre i idrett!
Jeff Volek, professor of human sciences at The Ohio State University

Bedre soldater med et ketogent kosthold?

Tidlig død med ultrabearbeidet mat.

Ann Fernholm sin bok om barn og mat. Fortjener å være med her.

Overlege Brændeland spiste etter myndighetenes råd, og anbefalte sine pasienter det samme. – Jeg hadde ikke innsikt i ernæringsforskningen. Leger bør sette seg grundigere inn i den.

Mer om kolesterol som jo ikke er farlig?

Sjokkerende å lese dette i BT: Sitat: De er ikke søte, små uvitende vesener. Sitat slutt:

Nei mange blir nok indoktrinerte voksne uvitende vesener. Hvordan er det mulig at slike krefter fremdeles får komme med så unyanserte kostholdsråd. Matjungelen har ikke med mye animalsk fett desverre. Fettskrekken videreføres til nye generasjoner, det er trist synes jeg. At noen velger å være vegetarianer eller veganer får være deres valg, men man må ikke promotere at dette skal være mat for alle. Bare se her!

Hvor ble det av kjøttet?

Zoë Harcombe om EAT

Sjokkerende om EAT organisasjonens kostholdsråd

Gunstig med høyt «kolesterol«?
Kan Alzheimers kureres?
Får du lettere diabetes ved å hoppe over frokosten?
Høyt kolesterol indikerer IKKE økt risiko for hjerte- og karsykdom!
Superkrefter?
Bacon og egg, lavkarbo?
Ned i vekt i 2019!

På denne siden har jeg samlet lenker til sider som er lurt å se nærmere på  for nå målet:  Bedre helse med sunnere mat. Du må sette deg inn i kostholdsdebatten så godt du kan, så kan du velge det som passer best for kroppen din. Den er et vidunderlig instrument. Avhengig av hva du spiser vil kroppen gi beskjed, av og til med en gang og andre ganger etter lang tid. Da er det kanskje for sent å endre kosthold.

Stadig kommer media med innslag om kostholdsråd fra leger, forskere og ernæringseksperter. Hvem skal du tro på?  Dersom du setter deg bedre inn i tingene vil du se at det fins mye bra om emnet.

Den forskningen som er utført av næringsmiddelindustri og legemiddelindustri er laget og designet for å tjene penger.  Dette må du være klar over.   Forskning som ikke passer med et regime, f.eks. at mettet fett ikke er farlig,  vil bli lagt bort i en skuff og glemt.

Dersom legen din vil ha deg til å spise f.eks. statiner for å redusere kolesterolet, så må du stille ham eller henne dette spørsmålet: Hvor mye lenger kan jeg leve dersom jeg spiser disse medisinene, hva er bivirkningene. Disse folkene gjør så godt de kan, men spør legen om han eller henne kan forklare deg forskjellen mellom relativ og absolutt risiko. Det er jo utrolig rart at mange leger ikke vet forskjellen på dette. Får du ærlige svar, så er det ikke sikkert du vil ta disse medisinene. Det hele er opp til deg. Da må du selv ta ansvar for egen helse å sette deg godt inn i tingene. 

Siste nyheter: Om Fett Dr Aseem Malhotra

Uffe Ravnskov https://www.thincs.org                      David Daimond om kolesterol

Dr. Jonny Bowden «The Great Cholesterol Myth»

Mer forskning om fett.

Da forskning viste at sukker var sunt.

Jeg har også tatt med Norsk ernæringsråd sine anbefalinger (funnet på nett november 2018) .  Det hviler et stort ansvar på de som lager disse rådene, det ser ikke ut som om de er klar over det.   De menneskene som  vedtar kostholdsrådene har jo de beste intensjoner for folkehelsen, det skal man ikke kritisere dem for.

  Imidlertid evner de ikke å se resultatet avrådene som er gitt de siste 30 årene.  Ekspertene er  ensrettet og de reproduserer seg selv, de evner ikke å endre synspunkt, selv om ny forskning er tilgjengelig.  Mange av kostholdsrådene er basert  på politiske beslutninger, gammel forskning, prestisje, kognitiv dissonans, dårlig og uhederlig forskning samt bindinger til farmasøytisk industri og næringsmiddelselskap.  Husk også at noen av de som har vært medlemmer i Norsk ernæringsråd har prøvd å justere rådene f.eks. at mettet fett ikke er farlig, men de har nok vært i mindretall. Det er flertallet som bestemmer.
Mange forskere,leger og de med praktisk erfaring, mener at noen av rådene gjør oss sykere. Er du frisk og ung, kan du tåle å følge rådene, men etter som årene går vil du kanskje bli syk av den måten å spise på.  


Dersom du setter deg litt inn i biologi og leser uavhengig forskning om dette temaet,  så ser du at du rett og slett ikke alltid kan stole på de rådene du får fra våre myndigheter.  Din respekt for autoriteter vil kanskje forsvinne som dugg for solen.  

Du velger selv de ekspertene du vil tro på og følge. Glem ikke at alle mennesker kan ta feil. Det er ikke sikkert at det kosthold jeg følger er det beste for meg, men jeg følger det til noe bedre dukker opp. Da er jeg på linje med legen Sofie Hexeberg som sier akkurat det samme.   Det fins mange eksperter og leger som har endret mening om kosthold f.eks. idrettsprofessor TimNoakes i Australia og legen
Annika Dahlqvist , de er ikke redd for mettet fett lenger.

 Det er kanskje ikke mulig å spise seg frisk, men i alle fall friske!

Lykke til med din streben etter et godt liv med god og næringsrik mat.

Ann Fernholm http://annfernholm.se/

Andreas Eenfeldt https://www.dietdoctor.com/

Uffe Ravnskov https://www.thincs.org

Nina Teicholz https://thebigfatsurprise.com/

Kostreform Hordaland  http://www.ivy.no

Kostreform.no  http://www.kostreform.no

Caluna http://www.caluna.no

Garry Taubes  http://garytaubes.com/

Weston A. Price, DDS Nutrition and Physical Degeneraon                               
The vegetarion Myth

Vivian Lohman Veum  Balansert kosthold

Er matoljer bedre enn ekte meierismør? Det er bassert på at mettet fett er usunt. Hvem har bevist at mettet fett er farlig?  2 100 kvinnelige leger i Canada, familiene deres og mange av pasientene deres spiser meierismør.  Jeg tro mer på disse legene en på noen «eksperte» som reproduserer seg selv. 

Kommentarer om salt: Er salt bra for deg!


Her er statens ernæringsråd sine kostholdsanbefalninger og over kan du finne forklaring på hvorfor noe av dette ikke holder vann. 

Det som er merket, mener jeg kan kan være bra og følge. 

HELSEDIREKTORATETS KOSTRÅD (Eller skal vi si: Hvordan spise seg syk)

  1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og
    bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede
    mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
  2. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du
    får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye
    du forbruker gjennom aktivitet.
  3. Spis minst fem porsjoner grønnsaker,
    frukt og bær hver dag.
  4. Spis grove kornprodukter hver dag.
  5. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken.
    Bruk også gjerne fisk som pålegg.
  6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter.
    Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
  7. La magre meieriprodukter være en del av det
    daglige kostholdet.
  8. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin,
    fremfor hard margarin og smør.
  9. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av
    salt i matlaging og på maten.
  10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
  11. Velg vann som tørstedrikk.
  12. Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.
    Se etter Nøkkelhullet når du handler.

Medisinsk epidemiologi
og forskningsetikk nr. 6. 2004

Sitat:  fra Det må derfor påpekes at selv om epidemiologiske studier følger aksepterte vitenskapelige
standarder, har de vesentlige begrensninger som det er viktig å være klar over. Disse
begrensningene ligger mer eller mindre implisitt i epidemiologisk metode og omfatter
blant annet fenomener som effektforveksling, utvalgsskjevheter og fristelsen til å trekke
resultatene lenger enn det er grunnlag for. Det tas ofte ikke tilstrekkelig hensyn til disse
forholdene når resultater presenteres. Etisk sett reiser dette spørsmål om hvordan en skal
forholde seg til usikkerhet i resultater. Det er vesentlig at forskere er seg bevisst mulige
feilkilder, drøfter dem og redegjør for konsekvensene av usikkerheten. Som vi skal se
senere, kan det være et særlig problem når usikre resultater benyttes til å anbefale og
fremme helsetiltak.
4